NOC HUDBY 2015

Fotoreportáž nájdete tu: Noc hudby

Štvrtý ročník projektu Noc hudby, ktorý iniciuje Hudobné centrum podporí aj Nitra spolu s niekoľkými nitrianskymi inštitúciami a podnikmi. Počas 19.júna 2015 zaznie hudba na Kupeckej ulici, v klube Mariatchi, v Nitrianskej galérii a v Trafačke. Tohtoročným oživením je hudobné vystúpenie v MHD linke.

Celodenná „oslava hudby“ je inšpirovaná medzinárodne akceptovaným Sviatkom hudby – Fête de la misique, ktorý v roku 1982 vyhlásilo Ministerstvo kultúry a komunikácie Francúzskej republiky. Zámerom je, aby sa počas jedného dňa hudba všetkých žánrov a v rôznych podobách či interpretáciách dostala do slovenských miest, a aby znela nielen v klasických koncertných či divadelných sálach, ale tiež na netradičných miestach spojených či už s históriu daného mesta alebo s jeho každodenným životom, ako napr. námestia, nádvoria, ulice, parky či kaviarne.

V piatok 19.júna pozývame všetkých milovníkov dobrej hudby do mesta. Pripravených je 16 hudobných vystúpení, jedno filmové premietanie a záver dňa zakončíme nijak inak ako hudobnou session. Projekt v Nitre sa uskutoční vďaka finančnej podpore Nitrianskej komunitnej nadácie a  vďaka iniciatíve hudobníčky a pedagogičky Barbory Kolářovej a prevádzok Trafačka a Libresso.

 

PROGRAM

MHD linka č.7 (Kalvária, smer mesto)
15.00 - 16.00OKSYI 
Robí akýsi alternativ-folk, ale najradšej by nedávala nálepku hudbe, keďže má rada rôzne žánre a ich mixovanie a doslova experimentáciu. Texty sú zamerané na spoločnosť, ktorej sme všetci súčasťou, vyjadrovanie názorov (pre a proti) a emócií pomocou textov, ktoré sú hlavne v slovenčine, ale taktiež sa nájdu aj anglické piesne. Baví ju svet a keď hudbu počuť všade.

Libresso Pod Vŕškom
15:00 - JAKUB A MATEJ ŠIMJAKOVCI 
Bratia Jakub a Matej nikdy neobídu gitaru bez toho, aby do nej brnkli. Zahrajú vám ich obľúbené skladby od Simona & Garfunkela cez Pinkfloyd až po Foofighters a mnohé iné.
16:00 - TRALAŠKOLA 
Výber mladých šikovných hudobníkov z Tralaškoly, ktorí vám zahrajú svieže skladbičky z tvorby Richarda Böndeho.
17:45 - LUCIA BRIESTENSKÁ A KAROL KOMPAS 
Lucia pochádza z Považskej Bystrice. Svoje prvé piesne napísala už v 12tich rokoch a na gitare začala hrať o čosi neskôr. V rámci Noci hudby sa predstaví s gitaristom Karolom Kompasom a predstavia niekoľko piesní z Luciinej tvorby.
19:00 - OKSYI 

Gio Caffe - Gelato italiano 
16.45 - ALALYA 
Je známa nitrianska folk-rocková kapela, ktorá nám zahrá v netradičnej zostave - ako akustické trio. Repertoár tvoria hlavne autorské piesne speváčky Edit Andelovej, za sprievodu violončela - Maťa Uhrínová a gitary - Martin Ralík.
18:20 - MILUSION 
Tento mladý hudobný projekt spája troch aktívnych hudobníkov - speváčku a klaviristku Kristínu Prableskovú, violistku Veroniku Prokešovú a bubeníka a perkusionistu Davida Čudeka. V rámci Noci hudby sa predstavia ako duo, v obsadení: Kristína Prablesková a Veronika Prokešová.
19:45 - KATARS 
Vokálne zoskupenie KatArs tvoria mladí priatelia, hudobníci a nadšenci rôznych hudobných žánrov. KatArs interpretuje známe rockové, popové, muzikálové a swingové piesne v a capella aranžmánoch – teda bez hudobných nástrojov. Zoskupenie existuje už tri roky a má za sebou niekoľko desiatok úspešných vystúpení. V súčasnosti ho tvorí osem členov.

Nitrianska Galéria
18:00 - GALÉRIA HUDBY 
Galéria hudby je cyklus komorných koncertov zameraných na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období a súčasnej hudby. Zámerom je zaradiť do dramaturgie aj diela súčasnej vážnej hudby, ktorá je v nitrianskom regióne uvádzaná sporadicky.Vstup: 5€/4€. PIANO Quintet - Rudolf  Patrnčiak – husle, Michaela Wdówková – husle, Roman Rusňák – viola, Kristína Janičkovičová – violončelo, Tommaso Manera – klavír. Program: J. Vajo, A. Pärt, D. Šostakovič.

Klub Mariatchi
20:30 - DIRTY DISCO ROCKERS A NE:BO:DAJ
V klube Mariatchi odohrajú nitrianski hudobníci z kapiel Dirty Disco Rockers a Ne:bo:daj kolektívnu experimentálnu improvizáciu riadenú Julo Fujakom v rámci akcie PostmutArt supports Mariatchi.
21:30 - ESCHK! 
Vinylové alterego nitrianskeho DJa Plachtu. Púšťať sa bude tribal, dub a elektronika. S ním zahrá DJ RICHŤO

Fotogaléria Trafacka
16:30 - DJAZZ (DJ Mikro a Mário Belák) 
DJ Mikro & Mário Belák je dvojica muzikantov, ktorí spojili hudbu žánrov ako nu jazz, funk, breaks, house, či liquid DnB do zaujímavej spleti emócií doplnených hudobnými nástrojmi.
18:00 - MÁRIO DRGOŇA 
Čerstvý maturant si voľný čas medzi konzervatóriom (hudobno - dramatické umenie) a nástupom na VŠMU (dramaturgia + dramatická tvorba) skráti aj tým, že príde do Trafačky oprášiť si svoje staré folkové piesne.
19:00 - SAMUEL KŠIŇAN 
Samuel Kšiňan je pesničkár pochádzajúci z Nitry. Jeho tvorba sa dá charakterizovať ako akustický folk ovplyvnený bluesom a podobnými žánrami. Tvorí akustické skladby výhradne v angličtine. Skladby sú prevažne vymyslené príbehy a životné situácie.
20:00 - LUCIA ŠÚTOROVÁ 
Speváčka a gitaristka. Predstaví vlastné piesne a zopár známych rockových coverov. Vo vlastnej tvorbe sa inšpiruje najmä súčasnou dobou, pocitmi a všetkým, čo nám život prináša.
21:00 - INDIVIDUM 
Farebné tóny trochu alternatívneho rocku z Nitry. Do tanca aj do dažďa - hlavne aby bolo veselo.
22:22 - FILM THE REACH OF RESONANCE 
Július Fujak lektorsky uvedie výborný filmu Steva Elkinsa The Reach of Resonance (2010) o tvorbe J. Rosea, M. Masaoka, B. Ostartaga a J. L. Adamsa, na ktorého premietnutie sme dostali súhlas priamo od tohto osobitého amerického režiséra ...!
00:30 - AFTER SESSION 
Po celom dni sa spoločne stretneme v Trafačke a ukončíme deň, nijak inak ako hudbou.

FB skupina: www.facebook.com/nochudbynitra 
FB udalosť: www.facebook.com/events/430333013812846/ 

Dnes sa v Trafačke deje toto:

Celoročná ponuka fotokurzov
Uto 02.01.2018 09:00 -
Pon 31.12.2040 20:00
9,5€ / hod. / kurz

OTVÁRACIE HODINY
Pondelok - 10:00- 22:30
Utorok - 10:00- 22:30
Streda - 10:00- 22:30
Štvrtok - 10:00- 22:30
Piatok - 10:00- 24:00
Sobota - 13.00- 24:00
Nedeľa- 13.00- 23:00

Otváracie hodiny sa môžu meniť nariadením vlády SR.