Peter Drežík a Viki Kollerová - Déjà vu [drež a vi]

Výstavný rok 2017 vo Fotogalérii Trafačka otvorí dvojica fotografov Peter Drežík a Viki Kollerová, ktorí vystavia rozutekané spomienky zachytené na čierno-bielej mucholapke, ako si ich pamätajú, alebo ako by si ich pamätať chceli. Inštalácia fotografií vznikla ako zámienka, aby sa mohli znova ponoriť do bezstarostnosti a slobody detstva, ktoré sa postupne vytráca z ich pamäti. 

Vernisáž sa uskutoční v piatok 20.januára o 18:00.
Hudobný hosť: Strunislav /gitara/ 


Peter Drežík (1982)
Zlatník, ktorému učarilo striebro. Prvé filmy exponoval ako 8-ročný na fotoaparát Smena M8. Po strednej škole s umeleckým zameraním nasledovalo štúdium výtvarnej výchovy na pedagogickej fakulte UK. Od roku 2015 je študentom Inštitútu tvúrčí fotografie Slezkej univerzity v Opave. Jeho tvorba je zameraná na urbánnu krajinu a zátišia. Navonok nenápadné fotografie mapujú každodenné dianie s jemnou iróniou. 

"Ja a Déjá vu:
Bol máj, piatok 13-teho. Viki som videl naživo asi tretí krát v živote. Išli sme sa pozrieť na dom, v ktorom prežila detstvo, no posledných pár rokov v ňom nikto nebýva. Je to pamiatková stavba zo začiatku  minulého storočia a čaká na rekonštrukciu. Zdivočelá záhrada, opadávajúci brizolit, drevené okenice, dvor s mačacími hlavami, tehlový múr garáže… miesto s príbehom. Viki nenápadne vytiahla Leicu. “Odfoť ma tu.” Onedlho sa situácia otočila, a zrazu som bol modelom ja. Takto to celé začalo." 

Viki Kollerová (1984)  
Vyštudovala tlmočníctvo a prekladateľstvo na Filozofickej fakulte. Fotografii sa začala venovať relatívne neskoro, no s veľkou intenzitou. Realizuje sa najmä formou autoportrétu a aktu. Autoportrét vníma v širokom zábere, od detailu zátišia až po celok krajinky. Jej fotografie sú spleťou drsnosti prostredia a zraniteľnosti ľudského tela a duše. 

"Déjà vu?
Naozaj bol máj, a bol piatok trinásteho a asi aj kvitli čerešne. Chcela som skoro cudziemu chalanovi ukázať kúsok môjho detstva, lebo sa mi zdalo, že je to ten najlepší spôsob, ako sa niekomu predstaviť. Náš dom stojí na ulici s poetickým názvom “Zátišie”. Po rekonštrukcii tam veľa zátiší nezostane, a ja som vedela, že chcem ten môj kúsok minulosti ešte posledný krát zastaviť v čase. Vybrala som si na to jeho."

Každý dal do série zo seba to, čo vie najlepšie. Peter je dobrý v technickej stránke klasickej fotografie, Viki to vie so samospúšťou a statívom. Všetky fotografie fotili na film a filmy sami vyvolávali. Navzájom sa učili a hlavne snažili nájsť spoločnú cestu, čo nebolo vždy jednoduché lebo každý vidí svet po svojom.

Výstava potrvá do 23.2.

Fotoreport z vernisáže TU.   

Dnes sa v Trafačke deje toto:

Celoročná ponuka fotokurzov
Uto 02.01.2018 09:00 -
Pon 31.12.2040 20:00
9,5€ / hod. / kurz

OTVÁRACIE HODINY
Pondelok - 10:00- 22:30
Utorok - 10:00- 22:30
Streda - 10:00- 22:30
Štvrtok - 10:00- 22:30
Piatok - 10:00- 24:00
Sobota - 13.00- 24:00
Nedeľa- 13.00- 23:00

Otváracie hodiny sa môžu meniť nariadením vlády SR.